STRESS- EN BURN-OUT COACHING BINNEN HET KADER VAN BEDRIJVEN OF ORGANISATIES

Het ziekteverzuim door werkgerelateerde stress -en burn-out klachten laat al een aantal jaren een gestage stijging zien. Vaak zijn het de bevlogen en betrokken werknemers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die uitvallen. De klachten kunnen het gevolg zijn van (te) grote werkdruk, een gebrek aan motivatie en/of betrokkenheid, probleemsituaties of wrijvingen tussen collega’s of binnen de hiërarchie, of een combinatie van meerdere factoren.

Voor een bedrijf of organisatie is het van groot belang om zulke situaties te vermijden of recht te trekken, omdat ze een negatieve invloed hebben op de sfeer op de werkvloer, de productiviteit en het imago van de werkgever.

Een coachingsproces is dus niet alleen in het belang van de werknemer, maar zeker ook in het belang van de werkgever en het initiatief ervoor kan door één van beiden of samen worden genomen. Zowel voor de organisatie, de collega’s en de betrokkene persoon, maar ook in bredere zin voor de maatschappij, is het belangrijk dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk geholpen wordt en zo snel als verantwoord, weer aan de slag kan gaan. Een coaching is een procesmatige, activerende aanpak die gebaseerd is op sociale steun, cognitieve en oplossingsgerichte gedragstherapie. Het is belangrijk om de problemen te (h)erkennen : zowel de psychologische factoren als de privé- en werkcontext worden onderzocht en mogelijke oplossingen worden geëvalueerd. Het eigen probleemoplossende vermogen en de eigen verantwoordelijkheid van de coachee (de persoon die gecoacht wordt) zijn hierbij van cruciaal belang.

De interventies van een gespecialiseerde stress- en burn-out coach kunnen bestaan uit:

→ Individuele coaching

→ Hulp bij opsporen van stressbronnen bij medewerkers en organisaties

→ Vorming voor medewerkers, managers, HR, preventieadviseurs en vertrouwenspersonen

→ Advies over maatregelen

→ Ondersteuning bij het schrijven van het beleid

Onderzoek heeft uitgewezen dat een medewerker die bij zijn herstelproces deskundige begeleid wordt, veel sneller terugkeert naar de werkvloer.
Stress- en burn-out coaching is ook preventief inzetbaar.
Door aandacht te schenken aan algemene geestelijke gezondheid en welzijn op het werk kan coaching een positieve invloed hebben op het ziekteverzuim, op de productiviteit en de betrokkenheid.  Medewerkers worden bewuster en weerbaarder, hun betrokkenheid, draagkracht en duurzame inzetbaarheid verhoogt. En dit alles komt uiteraard ook ten goede aan uw imago als werkgever/organisaties.
De werkgever/ organisatie heeft dus altijd voordeel bij het inschakelen van een stress- en burn-out coach.


Marie Droogmans is lid van de vzw VESB (Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches) en handelt volgens de VESB-gedragscode.
Bij de opstart van een coachingsproces wordt de gedragscode doorgenomen.
Het VESB heeft een doorverwijsbeleid. Coaching is geen psychotherapie: bij een gecompliceerde stress- en burn-out situatie zal de coach steeds doorverwijzen naar de gespecialiseerde medische zorg.