HSP - hoogsensitieve personen

Hoogsensitieve personen nemen veel meer dan anderen subtiele informatie en prikkels op uit hun omgeving en verwerken deze informatie diepgaand. Dit kan gepaard gaan met intense emoties en het verweringsproces kost meer energie dan bij anderen waardoor hun rust-, recuperatie en eventueel hersteltijd noodgedwongen langer is.

Er bestaan nog steeds veel misverstanden over hoogsensitiviteit : het is niet zweverig, maar feitelijk en aangetoond door hersenonderzoek. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk : ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief en het komt zowel bij kinderen als volwassenen voor.

Uit hersenonderzoek blijkt dat zij een gevoeliger zenuwstelsel hebben in die zin dat zij meer hersengebieden inschakelen bij het uitvoeren van een taak dan niet-hoogsensitieven. De hersengebieden die te maken hebben met het afstemmen op anderen, het voorbereiden op actie en met het linken aan informatie uit eerdere gebeurtenissen worden daarbij meer geactiveerd. De verhoogde activiteiten van hun brein is waar te nemen op hersenscans.

En neen, HS is geen modeverschijnsel : de reden waarom er meer over hoogsensitiviteit wordt gesproken ligt eenvoudigweg in het feit dat de kans op overprikkeling in onze snel veranderende, continu evoluerende en digitale maatschappij plots veel groter is geworden. De terechte aandacht voor deze problematiek is dus de reden waarom er meer over HS wordt gesproken.

Hoogsensiviteit kan bovendien een risicofactor zijn voor (chronische)stress gerelateerde aandoeningen zoals burn-out, depressies, CVS enz…

Coaching kan jou helpen je persoonlijke balans terug te vinden

→ Herken jij jezelf in de kenmerken van een hoogsensitieve persoon?

→ Wil je verder diepgaander jou laten testen?

→ Wil je de kenmerken van HS beter leren kennen, begrijpen en accepteren?

→ Wil je weten hoe jouw HSP brein werkt?

→ Wil je tools krijgen om jezelf meer te beschermen tegen overprikkeling en vermoeidheid?

→ Wil je ontdekken hoe je jouw talenten toch zo optimaal mogelijk kan inzetten ondanks je hoogsensiviteit?

→ Zou je willen weten hoe HS een troef kan worden voor jou?

Marie Droogmans is opgeleid door Drs. Esther Bergsma (NL), expert Hoogsensitiviteit, sociaal wetenschappelijk onderzoeker, auteur, opleider en spreker op het gebied van HS.

E. Bergsma volgt een wetenschappelijke benadering en inzichten uit ontwikkelings-, cognitieve en neuropsychologie.

Marie Droogmans is lid van het HSP Quality Checkpoint Programma van
HSP Vlaanderen, samen staan zij garant om een kwalitatief hoogstaande
hulpverlening te bieden aan hoogsensitieve personen.

HSP-Vlaanderen informeert, sensibiliseert en verbindt.

HSP-Vlaanderen is hét platform waar ervaring en wetenschappelijk onderbouwde info over HS gedeeld worden.